Tahinli Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Tahinli Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli yufka böreği, özellikle İç Anadolu'da sıkça tüketilen, sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Tahin, yüksek besin değeri ile insan sağlığına önemli katkılarda bulunur. Ancak, her şeyde olduğu gibi tahin de kararınca tüketilmelidir. Tahin, mezelerden böreklere kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir. Özellikle tahinli yufka böreği çıtır çıtır dokusu ve lezzeti ile dikkat çeker. Bu börek, isteğe göre tuzlu ya da tatlı olarak hazırlanabilir. Ancak, genellikle tahine en çok şeker yakışır. Bu makalede, tahinli yufka böreğinin malzemeleri ve yapım aşamaları detaylı bir şekilde ele alınacaktır.

Gerekli Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 su bardağı tahin
  • Yarım paket eritilmiş margarin
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 kâse dövülmüş ceviz içi
Üzeri İçin
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı kadar susam
  • İsteğe göre 4-5 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılış Aşamaları

Tahinli yufka böreği için ilk olarak yufkaya süreceğimiz tahin karışımını hazırlıyoruz. Yarım paket margarini eritip içerisine bir su bardağı tahini ekliyoruz. Daha sonra toz şekeri ilave edip iyice karıştırıyoruz. Hazırladığımız karışımı bir kenara alıyoruz ve bir kâse ceviz içini de yanımıza alıyoruz.

Bir adet yufkayı tezgâhın üzerine serip üzerine hazırladığımız tahin karışımından iki üç yemek kaşığı sürüyoruz ve ceviz içi serpiyoruz. Yufkayı ikiye katlayıp tekrar tahin sürüp ceviz içi serpip kenarlarını içe katlıyoruz. Ardından iki parmak kalınlığında rulo şeklinde sarıyoruz. 8-10 santim büyüklüğünde kesip pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Bu işlemi tüm yufkalar bitene kadar tekrar ediyoruz.

Üzeri için bir kâsenin içine süt, sıvı yağ ve yumurtayı koyup karıştırıyoruz. Hazırladığımız karışımı bir fırça yardımıyla tahinli yufka böreklerinin üzerine sürüyoruz ve susam serpiyoruz. Börekleri önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

Fırından çıkardığımız tahinli yufka böreğini sıcak sevenler sıcak, soğuk sevenler ise üzerine pudra şekeri serperek soğuk tüketebilir. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdurrahma

11 Temmuz 2024 Perşembe

Ben de tahinli yufka böreğini çok seviyorum! Ama bazen yufkaların çok kurumasından endişeleniyorum, bu durumu nasıl önleyebilirim? Ayrıca, ceviz yerine fındık kullansam tatta büyük bir fark olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Abdurrahma,

Tahinli yufka böreğini sevmeniz harika! Yufkaların kurumasını önlemek için birkaç küçük ipucu verebilirim. Yufkaları hazırlarken üzerlerine temiz bir nemli bez örtmek, yufkaların kurumasını engelleyecektir. Ayrıca, böreğinizi fırına vermeden önce üzerlerine biraz süt veya yoğurt sürmek de yufkaların daha yumuşak olmasını sağlar.

Ceviz yerine fındık kullanma konusuna gelince, evet, tatta bir fark olacaktır çünkü ceviz ve fındığın lezzet profilleri farklıdır. Ancak, fındık da böreğe güzel bir aroma katacaktır, bu yüzden denemekten çekinmeyin!

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Yufkasından Tahinli Rulo Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Yufkasından Tahinli Rulo Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri