Normal Yufkayla Baklava Yapımı ve Püf Noktaları
Malzemeler:
- 1 paket normal baklava yufkası (25-30 adet)
- 250 gr tereyağı veya margarin
- 2 su bardağı dövülmüş ceviz veya fıstık
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti İçin:
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1/2 limon suyu
Yapılışı:
- Tereyağını eritin, sıvı yağla karıştırın
- Yufkaları tezgaha serip 8-10'lu gruplar halinde kesin
- Tepsiyi yağlayın, her yufka katmanını fırçayla yağlayarak dizin
- Yarısına geldiğinizde cevizi serpin
- Kalan yufkaları aynı şekilde dizip üstünü yağlayın
- Baklavayı kare veya baklava dilimi şeklinde kesin
- 180°C fırında 45-50 dakika pişirin
Şerbet Hazırlığı:
- Şeker ve suyu kaynatın, limon suyunu ekleyin 10 dakika kaynatın
- Soğumuş şerbeti sıcak baklavanın üzerine dökün
Püf Noktaları:
- Yufkaları oda sıcaklığında bekletin, buzluktan çıkar çıkmaz kullanmayın
- Her katmanı incecik yağlayın, aşırı yağ baklavayı ağırlaştırır
- İç harcı çok kalın sermeyin, yufkaların yapışmasını engeller
- Baklavayı keserken çok bastırmayın, yufkalar birbirine yapışır
- Şerbet soğuk, baklava sıcak olmalı - bu kıvam için kritik önem taşır
- Fırından çıkan baklavayı 5-10 dakika bekletmeden şerbeti dökmeyin
- Baklavayı en az 4-5 saat dinlendirin, şerbeti iyice çeksin
Not: Normal yufka ile yapılan baklava, taze açılmış yufkaya göre daha gevrek olur. Yufkaları nemlendirmek için ara sıra su serpebilirsiniz.
|