Yufka Açma

Yufka Açma, Un, su ve tuz ile yoğurulan hamurun, oklava ile incecik açılması ile yapılıp, sac üzerinde pişirilen Anadolu'da kış ekmeği sayılan yufka, Türk mutfağında baklava, börek gibi tatlı ya da tuzlu hamur işlerinin yapılışında kullanılır. Dilenirse hamuruna yumurta da eklenerek yapılabilen yufkanın takdir edersiniz ki, elde açılmış olanının lezzeti bir başkadır.
Ancak yufka açmak, bilmeyen kişilere oldukça zor ve beceri gerektiren bir iş gibi gelir. Aslında yufka açmak, el becerisinin yanı sıra birtakım deneyimler ile de oldukça kolaylaşan bir iştir. İlk zamanlarda hiç kimsenin istediği gibi yufka açamaması gayet normaldir. Çünkü yufka açmak deneyim gerektirir. Birkaç defa denedikten sonra eliniz alışır ve kolay ve pratik bir şekilde yufka açabilirsiniz. Yufka açmayı anlatılarak ya da yufka açan birisini izleyerek öğrenme imkânı elbette ki zordur. Ancak yufka açabilmek için gerekli olan birtakım temel bilgileri öğrendikten sonra ve birkaç pratik yaparak bu işi çözmek oldukça basit. Güzel, lezzetli ve incecik yufka açmak isteyenler ve yapacağı börek ve tatlılarda satılan hazır yufkalar yerine kendi yufkaları kullanıp lezzeti artırmak düşüncesi olanlar sizler için yufka açmanın bazı inceliklerini paylaştım. Bu bilgileri uyguladıktan ve birkaç deneyim yaptıktan sonra sizin de istediğiniz gibi güzel yufkalar açabileceğinize emin olabilirsiniz. Açtığınız yufkalarla kahvaltılarınız da harika gözlemeler ve börekler yapmaya ne dersiniz. Artık hamur açmaktan korkmayacağınız bu tarife haydi başlayalım bakalım.
Hepinize kolay gelsin hanımlar.

Yufka hamuru için gerekli olan malzemeler

  • 4 çorba kasesi böreklik un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiğince su

Yufka nasıl açılır?


Oldukça lezzetli ve kolay açılabilen bir yufka hamuru yoğurmak için, börek ve baklava hamurları için üretilmiş olan unları kullanmak yapacağınız en iyi tercih olacaktır. Ayrıca kullanacağınız unu yoğurma kabının içerisine eleyerek koymanız dikkat edilmesi gereken bir başka püf noktasıdır.

Öncelikle yoğurma kabına elediğiniz unun üzerine tuzu ekledikten sonra yavaş yavaş su ilave ederek kolay açılabilmesi için kulak memesi kıvamında elinize yapışmayacak bir şekilde hamurunuzu yoğurun. Daha sonra hamurunuzun üzerini temiz bir örtü ile kapatıp yaklaşık 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Dinlendirdiğiniz hamuru portakal büyüklüğünde eşit parçalara ayırarak bezelyenin. Hamuru bezelerken un kullanmayın ve yufkanızı açarken ilk olarak merdane, daha sonra oklava kullanmalısınız. Mutfak tezgâhının ya da açma tahtasının üzerine bir avuç kadar un serpip ilk bezeyi koyun ve hamurun üzerine merdaneye yapışmaması için biraz un serpin. Daha sonra merdane ile hamuru yassılaştırın ve yuvarlak bir yufka elde edebilmek için merdaneyi ileri-geri hareket ettirerek değil de bir eliniz ile merdaneyi ileri doğru ittirip diğer elinizi hafif bir şekilde kendimize doğru çekerek hamurun yavaş yavaş dönmesini sağlamış olursunuz. Böylece yufkanız oldukça biçimli ve yuvarlak olur. Merdane ile hamurunuzu servis tabağı büyüklüğünde getirdikten sonra oklavayı hamura dik olarak koyup yuvarlayın.

Yufkayı hamura sardıktan sonra yufkayı yatay bir şekilde ileri şekilde hafif olarak baskı yaparak ittirdiğinizde hamurun ne kadar büyüdüğünü göreceksiniz. İleri doğru ittiniz oklavayı hafif bir şekilde bastırıp kendinize doğru çekip yufkayı aynı şekilde oklavaya sararak açma işlemine devam edin. Yufkanız yeteri kadar ince olduğunda ve istediğiniz büyüklüğe ulaştığında hazır olmuş demektir. Aldığınız her bir beze için aynı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Eğer yufkaları hemen pişirmeyip bekleyeceksiniz aralarına yapışmaması için aralarına un serpebilirsiniz. Açtığınız yufkaları elektrikli ya da tüplü sacda arkası ve önü güzel bir şekilde kızaracak şekilde pişirip kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

19.01.2024 16:09:07
Yufka Açma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yufka Açma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yufka Açma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yufka Ekmek

Yufka Ekmek, Mayasız hamurdan ince bir şekilde açılarak elde edilir. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesin de çok yapılır. Yufka ekmek diğer mayalı ekmeğe göre...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Patatesli Börek

Hazır Yufkadan Patatesli Börek, Yapımı oldukça pratik olan bu börek tarifi lezzet yönünden de oldukça güzel olmaktadır. Ani gelen misafirleriniz için ol...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Haşhaşlı Börek

Hazır yufkadan haşhaşlı börek, Hazır yufka bayanların hayatını kolaylaştıran belki de en önemli mutfak ürünlerindendir. Eskiden birçok bayan hamurunu kendisi...
Devamını Oku

Tahinli Yufka Böreği

Tahinli yufka böreği; Tahinli açmalar börekler çörekler yediden yetmişe bir çoğumuzun severek tükettiği atıştırmalıklardandır. Özellikle İç Anadolu'da fazlas...
Devamını Oku

Kuru Yufka Tatlısı

Kuru yufka tatlısı, eskilerden beri yapılmaktadır. Kuru yufkayı eskiden ocakta tek tek pişirip kuruturlardı. Kurutulan yufkalar yıl içerisinde tatlı yap...
Devamını Oku

Baklavalık Yufkadan Laz Böreği

Baklavalık Yufkadan Laz Böreği, Baklavalık yufkadan laz böreği, adından da bilineceği gibi, Karadeniz bölgemize, yani özellikle lazlara ait bir börek çeşidid...
Devamını Oku

Baklava Yufkasından Kol Böreği

Baklava yufkasından kol böreği, Kol böreği yapmanın en kolay yoludur baklava yufkası kullanmak. Normal yufkalarla da hazırlayıp sunabileceğimiz kol böreğini ...
Devamını Oku

Yufka Hamuru

Yufka Hamuru, Anadolu'da ekmek veya börek ihtiyacını karşılamak amacıyla asırlardan beri yapılan yufka hamuru oldukça doyurucu bir lezzettir. Yapılışının kol...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Rulo Börek

Hazır Yufkadan Rulo Börek, Hazır yufka ile yapacağınız börekler evinize gelen ani misafirleriniz için ideal olmakta ve oldukça pratik yapımı ile de size...
Devamını Oku

Hazır Baklavalık Yufkadan Börek

Hazır baklavalık yufkadan börek, zaman kısıtı olanların hemen yapıp misafirlerine sunabileceğim bir alternatiftir. Baklavalık yufkayla yapılan börek ger...
Devamını Oku

Baklava Yufkasından İrmikli Tatlı

Baklava yufkasından irmikli tatlı, lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakacak olan, görünümü ile iştahları kabartan hem kolay hem pratik bir tatlı t...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Büzme Baklava Tarifi

Hazır yufkadan büzme baklava tarifi, Baklava, Türk mutfağının en meşhur tatlılarındandır. Yöresel bir lezzet olsa da birçok şehrimizde Türkiye'nin dört bir y...
Devamını Oku

Çıtır Yufka Böreği

Çıtır yufka böreği; Börek değince bir çoğumuz için akan sular duruyor. İster sabah kahvaltıları olsun ister akşam yemekleri, isterse de ara öğün veya atıştır...
Devamını Oku

Baklava Yufkasından Kıymalı Börek

Baklava Yufkasından Kıymalı Börek, Baklavalık yufkayla yapılan börek gerçekten çok güzel ve lezzetli oluyor. Sıcakken ve soğukken de çıtırlığını kaybetm...
Devamını Oku

Baklava Yufkasından Sigara Böreği

Baklava yufkasından sigara böreği, sigara böreğini sevmeyen yoktur özellikle çocukların iştahla yedikleri baklava yufkasından olan sigara böreği oldukça lezz...
Devamını Oku

Baklava Yufkasından Patatesli Börek

Baklava Yufkasından Patatesli Börek, Değişik lezzet arayanlar için enfes bir tarif olan baklava yufkasından patatesli börek alışılmış börek çeşitlerinden far...
Devamını Oku

Yufka

Yufka, Türk mutfağında tatlı ve tuzlu oldukça fazla çeşit mevcuttur. Börek çeşitleri olsun tatlı çeşitleri olsun hem fazladır ve hem de yemesi oldukça zevkli...
Devamını Oku

Fırında Yufka Böreği

Fırında yufka böreği, evinizde bulunan malzemelerle sizlerde çok kısa bir sürede Fırında yufka böreği yapabilirsiniz. İster peynirli ister patatesli yapacağı...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Gözleme

Hazır yufkadan gözleme, sizlerde gözlemeyi çok seviyorsanız ama yapacak bir yer çevrenizde yoksa hazır yufkadan ister patatesli ister peynirli gözlemeyi sizl...
Devamını Oku

Sodalı Yufka Böreği

Sodalı yufka böreği, sodalı yufka böreği oldukça sevilen böreklerden biridir. Hem lezzetli hem kolay börek tariflerinden biridir. Soda konulması da ayrı bir ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yufka Ekmek
Hazır Yufkadan Patatesli Börek
Hazır Yufkadan Haşhaşlı Börek
Tahinli Yufka Böreği
Kuru Yufka Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024