{ "title": "Yufkadan Gözleme", "image": "https://www.yufka.gen.tr/images/yufkadan-gozleme.jpg", "date": "19.01.2024 18:02:43", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Yufkadan gözleme; Gözleme uzun zamanlardır yapılan bir nevi yöresel bir lezzettir. Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği bu besin oldukça da ekonomik bir lezzettir. Gözleme birçok şehirde farkı farkı yapılmaktadır. Çeşitli iç harçları hazırlayıp birbirinden lezzetli gözlemeler hazırlayabiliriz. Örneğin ıspanaklı gözleme, peynirli gözleme, kıymalı gözleme, patatesli veya haşhaşlı gözleme gibi. Bir çoğumuz çalıştığı için ailecek oturup ağız tadıyla kahvaltı yapamıyoruz. Fakat pazar günleri aile genelde hep birlikte oluyor işte gözleme için harika bir fırsat. Üstelik saatlerle uğraşıp hamur yoğurup yufka açmamızda gerek yok. Hazır yufkadan gözleme de hazırlayabiliriz. Tabi ki annelerimiz elleri ile hamur yoğurup hazırladığı gözlemelerin yerini tutmaz fakat yufka açmayı bilmeyenler için de büyük kolaylıktır. Ayrıca gözleme yapacağımız yufkaları günlük taze yufka olmasına da dikkat etmemiz gerekir. Benim çocuklarım gibi sizin de çocuklarınız yemek seçiyor ve okundan gelen çocuklarınıza ne hazırlayacağınızı şaşırıyorsanız yufkadan gözleme iyi bir alternatiftir. Hazırlanışı oldukça pratik olmasına rağmen çok lezzetli bir besindir. Dilerseniz hazırlayıp kahvaltılarınız da isterseniz de işten veya okuldan gelen sevdiklerinize açlıklarını yatıştırmaları için sunabilirsiniz.

Yufkadan gözleme için gereken malzemeler
Nasıl Yapılır?

Yufkadan gözleme için öncelikle kaşar peyniri rendeleyip bir kâseye alıyoruz içerisine beyaz peynir ekliyoruz. Ardından iyice yıkayıp ince kıydığımız maydanozu da ekleyip karıştırıyoruz. Gözleme için hazırladığımız peynir harcını bir kenara alıp yufkayı tezgâha seriyoruz. Ardından küçük bir kâsenin içerisine sıvı yağı ve suyu koyup karıştırıyoruz. Daha sonra su ve sıvı yağı tezgâhın üzerine serdiğimiz yufkaya sürüyoruz daha sonra yufkanın bir kenarından tutup dörtte birini içerisine katlıyoruz ve yağ su karışımından sürüyoruz. Daha sonra tam tersi istikametten de aynı şekilde katlayıp tam ortasına gelecek şekilde peynir harcı seriyoruz. Daha sonra yufkanın katlamadığımız diğer iki yanını da peynir harcının üzerine katlıyoruz. Daha sonra iyice ısıttığımız teflon bir tavaya az tereyağı sürüp gözlemeyi içerisine koyuyoruz, altı pişerken üzerine de tereyağı sürüp gözlemeyi çeviriyoruz. Her iki yönünü de eşit şekilde pişirdiğimiz yufkadan gözlemeyi kâğıt havlu serdiğimiz servis tabağına alıp ikinci yufkaya geçiyoruz. Tüm malzemeler bitinceye kadar aynı işleme devam edip hazırladığımız gözlemeyi sıcak olarak çay veya ayran eşliğinde servis yapabiliriz. Şimdiden ellerinize sağlık afiyet şifa olsun.
" } ] }