{ "title": "Yufka Hamuru", "image": "https://www.yufka.gen.tr/images/yufka-hamuru.jpg", "date": "19.01.2024 04:17:17", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Yufka Hamuru, Anadolu'da ekmek veya börek ihtiyacını karşılamak amacıyla asırlardan beri yapılan yufka hamuru oldukça doyurucu bir lezzettir. Yapılışının kolay olması ve insanların günlük besin ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan yufka hamuru ile birçok yiyecek türü hazırlanmaktadır. Yufka hamuru bir kısım malzemelerle bütünleşerek doyurucu besinler yapılmaktadır. Yufka hamuru sayesinde gözleme, pasta, börek ve tatlı gibi birçok besin maddesi hazırlanmaktadır. Hala günümüzde özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yufka hamuru hazırlanarak doğal olan ekmek ihtiyacı karşılanmaktadır. Özellikle Ege ve Akdeniz mutfağının severek tükettiği bu besin maddesi birçok işletme tarafından hazırlanarak, hazır bir vaziyette yufka hamurundan üretilen yufkalar satılmaktadır. Aslında yufkanın hazırlanışı oldukça basittir ancak ekmek sanayinin gelişmesi ve fırınların artması hasebiyle artık insanlar zahmetli olan yufka hamuru hazırlama işlemini yapmamaktadır. Bunun yerine küçük işletmelerde hazırlanan yufkalar tüketilmektedir. Bugün sizlerle birlikte yufka hamuru hazırlamayı paylaşacağım.

Yufka Hamuru Malzemeleri
Yufka Hamuru Nasıl Yapılır?

Öncelikle orta bir teşt içerisine altı bardak un katılır. Üzerine beyazından arındırılmış olan yumurta sarısı eklenir ve şekerle tuz ilave edilerek karıştırılır. Akabinde karışımın üzerine ihtiyaç kadar su eklemesi sağlanır. Şayet hamurumuz cıvık olması halinde üzerine bir miktar un eklenerek kulak memesi kıvamına hamur getirilir. Hamur tam anlamıyla oluşması amacıyla yaklaşık olarak 15-30 dakika kadar bir dinlendirilerek mayalanması sağlanır. Bundan sonra mayalanması sağlanan yufka hamuru mandalina boyutunda toplar haline getirilir. Yaklaşık olarak 12 adet yukarıdaki ölçülerde hamur topları oluşturur. Akabinde oluşan hamur bir merdaneyle ince açılarak havalandırılır. Bir müddet dinlenen açılan yufka hamuru kurumaması amacıyla biraz havalandırılarak daha sonra pişirmek amacıyla poşetlenir. Şayet açılan hamur pişirilerek yufka haline getirilmek istenmekte ise bu defa kızgın saç üzerine atılan yufka hamuru yaklaşık olarak 3-4 dakika kadar arkalı, önlü pişirilir. Pişmesi tamamlanan yufka sıcak vaziyette katlanır veya bir bütün halinde bir tepsiye dizilir. İhtiyaç halinde az miktarda suyla ıslatılması halinde yufka ıslatılarak tüketilir. Şayet bir kimse yufka hamurunu börek ve gözleme yapılacak ise üzere diğer gıdalar takviye edilerek pişirildikten sonra tüketilir.

Afiyet olsun.
" } ] }