{ "title": "Yufka Ekmek", "image": "https://www.yufka.gen.tr/images/yufka-yemek.jpg", "date": "21.01.2024 02:38:51", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "Yufka Ekmek, Mayasız hamurdan ince bir şekilde açılarak elde edilir. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesin de çok yapılır. Yufka ekmek diğer mayalı ekmeğe göre daha lezzetli ve sağlıklıdır. Bazı bölgeler de mayasız lavaş olarak da bilinir.

Yufka ekmeği börekler de çokça kullanılır. Yufka ekmek saç üzerinde hafif bir şekilde gevretilip pişirilerek elde edilir. Ekmeğin en büyük özelliği ise dayanıklı olması ve çok çıkmasıdır. Dayanıklı olduğu için bazı bölgeler de kış ekmeği olarak da hazırlık yapılır. Soğuk yerler de güzel bir şekilde piştiği zaman kıştan yaza kadar bayatlamadan bekletilir. Bu ekmek üst üste dizilerek bekletilir. Her evde yapılması mümkün olan yufka ekmeği, köylerde ateş de pişirilir. Ateşte pişen ekmeğin tadını da hiçbir ekmek vermez. Benim de her zaman yaptığım bu ekmeğin nasıl yapıldığını öğrenelim. Yufka ekmek biraz zahmet isteyen bir ekmektir.

Yufka ekmeği nasıl yapılır?

Bizim buralar da yufka yapılacağı zaman eş, dost, akraba toplanılarak hep beraber yapılır. Bir seferde en az bir torba un biter. Hem böyle daha çok oluyor hem de herkese yetiyor. Üstelik biz saçta yaparız kokusu, tadı bir başka oluyor. Eğer evde yapacaksanız ben size hamuru az olan yufka ekmek tarifi vereceğim.

Yufka Ekmek Malzemeleri
Yufka Ekmek Nasıl Yapılır?

Unumuzu geniş bir leğenin üzerine boşaltalım, sonra üzerine tuzu atalım. Unun üzerine suyunu yavaş yavaş döküp yoğurmaya başlayalım. Hamurumuz kulak memesi kıvamın da olması lazım. Hamurumuz olduktan sonra beş dakika kadar dinlendirelim. Hamuru dinlendirdikten sonra mandalina büyüklüğünde hamur alıp, yuvarlayarak beze yapalım. Beze yaptığımız hamurun altına üstüne un atıp açma tahtası üzerinde oklava yardımıyla açalım. Açtığımız hamuru eğer eviniz de var ise elektrikli saç üzerinde, yoksa geniş bir tavanın içinde arkasını, önünü çevirerek pişirelim.

Sonra temiz bir sofra bezinin üzerine alalım. Kalan hamuru da aynı şekilde yapıp bitirelim. Yufka ekmeği yapmamız bittiği zaman ekmekleri üst üste dizip kaldıralım. Ekmek zaten kurumuş olacak ekmeğimiz kuru ise yufka ekmeği yumuşatmak için biraz su serpip bekletelim. Sonra ister dürüm yapmak için, isterseniz de börek yapmak için kullanabilirsiniz. Benim size yufka ekmeği yemek için bir önerim var. Yufka ekmeği pişirirken sıcacık oluyor, soğumadan üzerine biraz tereyağı sürüp sonra da peynir atın ve dürüm yapın. Yanında da bir bardak sıcak çay oldukça güzel oluyor.
" } ] }