{ "title": "Yufka Açma", "image": "https://www.yufka.gen.tr/images/yufka-acma.jpg", "date": "19.01.2024 16:09:07", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Yufka Açma, Un, su ve tuz ile yoğurulan hamurun, oklava ile incecik açılması ile yapılıp, sac üzerinde pişirilen Anadolu'da kış ekmeği sayılan yufka, Türk mutfağında baklava, börek gibi tatlı ya da tuzlu hamur işlerinin yapılışında kullanılır. Dilenirse hamuruna yumurta da eklenerek yapılabilen yufkanın takdir edersiniz ki, elde açılmış olanının lezzeti bir başkadır. Ancak yufka açmak, bilmeyen kişilere oldukça zor ve beceri gerektiren bir iş gibi gelir. Aslında yufka açmak, el becerisinin yanı sıra birtakım deneyimler ile de oldukça kolaylaşan bir iştir. İlk zamanlarda hiç kimsenin istediği gibi yufka açamaması gayet normaldir. Çünkü yufka açmak deneyim gerektirir. Birkaç defa denedikten sonra eliniz alışır ve kolay ve pratik bir şekilde yufka açabilirsiniz. Yufka açmayı anlatılarak ya da yufka açan birisini izleyerek öğrenme imkânı elbette ki zordur. Ancak yufka açabilmek için gerekli olan birtakım temel bilgileri öğrendikten sonra ve birkaç pratik yaparak bu işi çözmek oldukça basit. Güzel, lezzetli ve incecik yufka açmak isteyenler ve yapacağı börek ve tatlılarda satılan hazır yufkalar yerine kendi yufkaları kullanıp lezzeti artırmak düşüncesi olanlar sizler için yufka açmanın bazı inceliklerini paylaştım. Bu bilgileri uyguladıktan ve birkaç deneyim yaptıktan sonra sizin de istediğiniz gibi güzel yufkalar açabileceğinize emin olabilirsiniz. Açtığınız yufkalarla kahvaltılarınız da harika gözlemeler ve börekler yapmaya ne dersiniz. Artık hamur açmaktan korkmayacağınız bu tarife haydi başlayalım bakalım. Hepinize kolay gelsin hanımlar.

Yufka hamuru için gerekli olan malzemeler
Yufka nasıl açılır?

Oldukça lezzetli ve kolay açılabilen bir yufka hamuru yoğurmak için, börek ve baklava hamurları için üretilmiş olan unları kullanmak yapacağınız en iyi tercih olacaktır. Ayrıca kullanacağınız unu yoğurma kabının içerisine eleyerek koymanız dikkat edilmesi gereken bir başka püf noktasıdır.

Öncelikle yoğurma kabına elediğiniz unun üzerine tuzu ekledikten sonra yavaş yavaş su ilave ederek kolay açılabilmesi için kulak memesi kıvamında elinize yapışmayacak bir şekilde hamurunuzu yoğurun. Daha sonra hamurunuzun üzerini temiz bir örtü ile kapatıp yaklaşık 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Dinlendirdiğiniz hamuru portakal büyüklüğünde eşit parçalara ayırarak bezelyenin. Hamuru bezelerken un kullanmayın ve yufkanızı açarken ilk olarak merdane, daha sonra oklava kullanmalısınız. Mutfak tezgâhının ya da açma tahtasının üzerine bir avuç kadar un serpip ilk bezeyi koyun ve hamurun üzerine merdaneye yapışmaması için biraz un serpin. Daha sonra merdane ile hamuru yassılaştırın ve yuvarlak bir yufka elde edebilmek için merdaneyi ileri-geri hareket ettirerek değil de bir eliniz ile merdaneyi ileri doğru ittirip diğer elinizi hafif bir şekilde kendimize doğru çekerek hamurun yavaş yavaş dönmesini sağlamış olursunuz. Böylece yufkanız oldukça biçimli ve yuvarlak olur. Merdane ile hamurunuzu servis tabağı büyüklüğünde getirdikten sonra oklavayı hamura dik olarak koyup yuvarlayın.

Yufkayı hamura sardıktan sonra yufkayı yatay bir şekilde ileri şekilde hafif olarak baskı yaparak ittirdiğinizde hamurun ne kadar büyüdüğünü göreceksiniz. İleri doğru ittiniz oklavayı hafif bir şekilde bastırıp kendinize doğru çekip yufkayı aynı şekilde oklavaya sararak açma işlemine devam edin. Yufkanız yeteri kadar ince olduğunda ve istediğiniz büyüklüğe ulaştığında hazır olmuş demektir. Aldığınız her bir beze için aynı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Eğer yufkaları hemen pişirmeyip bekleyeceksiniz aralarına yapışmaması için aralarına un serpebilirsiniz. Açtığınız yufkaları elektrikli ya da tüplü sacda arkası ve önü güzel bir şekilde kızaracak şekilde pişirip kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }