{ "title": "Hazır Yufkadan Çıtır Börek", "image": "https://www.yufka.gen.tr/images/hazir-yufkadan-citir-borek.jpg", "date": "21.01.2024 00:47:37", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Hazır yufkadan çıtır börek, Hazır yufkanın kolaylığını ve zamandan tasarrufunu sizlere anlatmama bile gerek yok, diye düşünüyorum. Günümüzde börek yapmak için kullanılan en pratik yöntemdir. Çıtır börekleri elde etmemizde de biz bayanlara çok kolaylık sağlamasının en büyük nedeni de inceliğidir. Genelde çocukların sevmediği düşünülür ama taze ve lezzetli her böreği çocuğunuza sevdirebilirsiniz. Dışarıda yapılan böreklerden almayıp evde kendiniz yaptığınız sürece bütün bayanlar çocuklarına çıtır çıtır börekler yedirebilir. Gerçi biz bayanlarda dökerek yenilecek çıtır börekleri pek tercih etmek istemeyiz temizlemesi zor diye ama, benim için önemli olan çocuğumun yerken dökmesi değil sağlıklı beslenmesidir.

Hazır yufkadan çıtır börek için malzemeler
Hazır yufkadan çıtır börek iç malzemeleri
Bu arada üzerine süreceğimiz yumurtayı hatırlatmak isterim sizlere, çünkü pişirme esnasında böreğimize o güzel kırmızılığı veren yumurtadır.

Hazır yufkadan çıtır börek nasıl yapılır?

Öncelikle ben sizlere patatesli kaşarlı tarifi vereceğim ama siz dilerseniz ıspanaklı ya da sadece peynirli maydanozlu olarak da yapabilirsiniz. İç malzemelerini değiştirebilme şansınız vardır.

Öncelikle patateslerimizi bir tencerenin içerisine koyarken üzerine geçer geçmez su ilave ederek haşlayınız. Haşlanan patatesleri soğuması için bir kenarda sıcak sudan çıkararak bekletiniz. Soğuduktan sonra kabuklarını soyduğunuz patatesleri ister püre kıvamına getirin isterseniz de küçük parçalar halinde doğrayınız. Diğer taraftan da başka bir tencere içerisine ince ve küçük küçük doğradığımız soğanları ve sıvı yağı ilave ederek pembeleşinceye kadar kavurunuz. Daha sonrasında belirttiğimiz miktardaki kıymayı ilave ederek kıymamız pişinceye kadar kısık ateşte karıştırınız. Kıymalar piştiğinde önceden püre haline getirdiğimiz patateslerimizi içerisine ilave ederek karıştırmaya devam ederken tuz karabiber ve pul biberi de ilave ediniz. İç harcımızın içerisine en son rendelenmiş kaşarımızı da ekleyip eriyene kadar karıştırdıktan sonra ocaktan indirebilirsiniz. Dinlenmeye bıraktığımız iç harcımızı soğumasını beklerken biz diğer taraftan böreğimizin yufkasının üzerine süreceğimiz karışımı hazırlamak için bir kâse önünüze alınız. Aldığınız kasesinin içerisine un, sıvı yağ, sirke ve bir tutam tuzu ilave ederek yoğurmaya başlayınız. Ta ki bir harç malzemesi kıvamına gelinceye kadar işleme devam ediniz.

Hazırladığımız harcı bir adet yufkayı tezgâha serip içerisine dağıtarak bir fırça yardımı ile iyice sürünüz. İşlem bittikten sonra küre şeklindeki yufkamızı bir altıgen gibi üçgen parçalara ayırarak kesiniz. Her bir parçanın içerisini önceden soğumaya bıraktığımız iç malzemeden içine alabilecek kadar bir kaşık yardımı ile yerleştirip rulo halinde sarınız. Görsellik için kendi ekseni etrafında kıvırarak bir gül şeklide verebilirsiniz ya da düz olarak da bırakabilirsiniz. Daha önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımıza hazırladığımız hazır yufkadan çıtır börekleri koyduğumuz tepsimizi yerleştiriniz. Ortalama 25 dakika kadar fırında pişireceğiniz böreğimiz artık yedireceğiniz herkes için hazırdır. Dilerseniz üzerine yumurtayı sürdükten sonra susamda serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }