{ "title": "Çıtır Yufka Böreği", "image": "https://www.yufka.gen.tr/images/citir-yufka-boregi.jpg", "date": "21.01.2024 10:55:55", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Çıtır yufka böreği; Börek değince bir çoğumuz için akan sular duruyor. İster sabah kahvaltıları olsun ister akşam yemekleri, isterse de ara öğün veya atıştırmalık hiç fark etmez börek çeşitleri her öğüne yakışır. Çeşitli iç harçları hazırlayıp birbirinden lezzetli börekler hazırlayabiliriz. İftar sofralarında sahur sofralarında veya özel misafirlerimize hazırladığımız akşam yemeklerinde ara sıcak olarak hazırladığımız börekleri sunabiliriz. Ayrıca ailecek yapacağımız pazar kahvaltılarının da börek olmazsa olmazlarındandır. Bir çoğumuz elleri ile hamur yoğurup börekler açabilirken bir çoğumuzda hazır yufkalarla birbirinden lezzetli börekler ortaya çıkartabilir. Örneğin çıtır yufka böreği gibi. Çıtır yufka böreği hazırlama aşaması oldukça pratik olmasına rağmen fazlasıyla lezzetli bir börektir. Özellikle çıtır yufka böreğini çocuklar bayılarak yemektedirler. Çocuğunuzun sevdiği herhangi bir peynir, kıyma, ıspanak veya patatesli harç hazırlayıp çıtır yufka böreği hazırladığınızda emin olun çocuklar bayılarak yiyeceklerdir. Üstelik bu böreği çaya davet ettiğimiz misafirlere de keyifle ikram edebiliriz. Lezzetinden bu kadar bahsedip tarifini vermek olmaz öyle değil mi? Evde sürekli yapıyorsanız fakat dilediğiniz çıtırlığı elde edemiyorsanız paylaştığım tarife uyarak istediğiniz sonucu elde edeceksiniz.

Çıtır yufka böreği için gerekli malzemeler
İç harcı için
Nasıl Yapılır?

Öncelikle çıtır yufka böreğin iç harcını hazırlıyoruz. İç harcı için Yanmaz bir tavanın içerisine tereyağını koyup ocağa alıyoruz. Yağ eriyince içerisine ince ince doğradığımız kuru soğanları ve sivri biberi ekliyoruz. Soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavurup kıymayı ekliyoruz. İyice karıştırdığımız kırma renk değiştirdiğinde tuz ekleyip tavanın ağzını kapatıyoruz. Kıyma sulanıp suyunu çekinceye kadar bekleyip içerisine kimyon, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız iç harcı ocaktan indirip bir kenara alıyoruz. Ardından biz yufkaya çıtırlık vermesi için sosu hazırlamaya koyuluyoruz.

Sos için küçük bir kâsenin içerisine unu ve sıvı yağı ekleyip iyice çırpıyoruz. Ardından tuz ekleyip sirke ve erittiğimiz margarini ilave ediyoruz. Daha sonra boza kıvamına getirdiğimiz sosu da bir kenara alıp yufkayı tezgâhın üzerine seriyoruz. Serdiğimiz yufkanın üzerine hazırladığımız sostan iki yemek kaşığı kadar koyup yufkanın her yerine eşit şekilde fırça yardımı ile sürüyoruz. Ardından ikince yufkayı üzerine seriyoruz. Daha sonra üst üste serdiğimiz yufkayı sigara böreği için hazırladığımız üçgenler gibi 12 eşit parça şeklinde kesiyoruz. Daha sonra iç harcından içerisine bir yemek kaşığı koyup kenarlarını içine kıvırarak rulo şeklinde sarıyoruz. Hazırladığımız börekleri yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine tek tek diziyoruz. Daha sonra diğer yufkalar ve iç harcı bitinceye kadar aynı işlemle devam edip hazırladığımız böreklerin üzerine ister kalan sostan isterseniz de yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında börekler çıtır çıtır kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişirdiğimiz çıtır yufka börekleri sıcak olarak servis yapıyoruz. Deneyen herkesin ellerine sağlık şimdiden afiyet olsun.
" } ] }