{ "title": "Baklavalık Yufkadan Laz Böreği", "image": "https://www.yufka.gen.tr/images/baklavalik-yufkadan-laz-boregi.jpg", "date": "21.01.2024 05:10:49", "author": "TURGUT KAYNAK", "article": [ { "article": "Baklavalık Yufkadan Laz Böreği, Baklavalık yufkadan laz böreği, adından da bilineceği gibi, Karadeniz bölgemize, yani özellikle lazlara ait bir börek çeşididir. Börek deyince aklımıza ilk gelen şey, tuzlu bir börek olabilir. Fakat bu börek düşüncemizin aksine tatlı bir börektir. Laz böreğinin özelliği ise baklavalık yufkadan yapılması ve tatlı olmasıdır. Laz böreğinin iki çeşidi vardır. Biri şerbetli olarak yapılanı, biri ise pudra şekerli olarak yapılanıdır. Benim sizlere sunacağım tarif, özellikle şerbetli tatlı sevenler için, şerbetli olan tarifi sizlerle paylaşacağım. Bakmayın şerbetli dediğime, şerbetli deyince de ilk aklımıza gelen şey, ağır bir tatlı olacağıdır, bu da çok yanlış bir düşüncedir. Çünkü, baklavalık yufkadan yapılan şerbetli laz böreği hem çok hafif hem de çok lezzetli bir tariftir. En önemli şeyde, laz böreğinin çok pratik bir tatlı olduğunu unutmayalım, bu tatlıyı hazırlamak sadece 35-40 dakikanızı alır.

Baklavalık Yufkadan Laz Böreği Malzemeleri
Baklavalık Yufkadan Laz Böreği Nasıl Yapılır?

Baklavalık yufkadan yapılan laz böreğinin yapılışına, önce muhallebiden başlanır. İlk olarak, sütü ve toz şekeri, derin bir tencerenin içine koyup kaynaması için ocağa koyalım. Bu arada yufkaların arasına sürmek için, tereyağı eritelim. Bir yandan da tatlının şerbetini hazırlamak için, toz şekeri ve suyu kaynamaya bırakalım. Baklavalık yufkaların yarısını, aralarını eşit miktarda tereyağı ile yağlayarak, böreği yapacağımız tepsiye sıralayalım. Yufkaların sıralama işi bittikten sonra, tatlının muhallebisi için eksik malzemeleri tamamlayalım. Derince bir kabın içinde, yumurta sarılarını, nişastayı, pirinç ununu, tuzu ve karabiberi ilave edip güzelce çırpalım. Ocakta kaynayan sütün içine, sürekli çırparak yavaş yavaş ilave edelim, karışımımızı puding kıvamına gelinceye kadar pişirmeye devam edelim. Muhallebinin pişimi bittikten sonra, ocaktan alıp 10 dakika kadar kendi halinde soğumaya bırakalım. Muhallebinin ilk sıcaklığı gittikten sonra, tepsiye aralarını tereyağı ile yağlayarak dizdiğimiz yufkaların üzerine eşit miktarda dökelim. Üzerine baklavalık yufkaların kalan yarısını da yine aralarını tereyağı ile yağlayarak dizelim. Kalan tereyağını da böreğin en üstüne eşit miktarda dağıtalım, sonra böreği istediğimiz büyüklükte kare şeklinde parçalar halinde kesip, 180 derecelik fırında, üzeri kızarana kadar pişirelim. Pişmiş olan böreğini fırından çıkarttıktan sonra, hazırladığımız şerbeti eşit miktarda üzerine yayalım. Baklavalık yufkadan yapılan, laz böreğimiz pişti, üzeri çıtır çıtır arası yumuşacık muhallebili böreğimiz yemeğe hazır.

Not; Şerbeti dökerken, fırından çıkan böreğimizin sıcak olmasına, şerbetinin ise soğuk olmasına mutlaka dikkat edelim. Yoksa böreğimizin çıtır olmasını, kaybedebiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }