{ "title": "Baklava Yufkasından Börek", "image": "https://www.yufka.gen.tr/images/baklava-yufkasindan-borek.JPG", "date": "20.01.2024 11:31:18", "author": "Soner Çelik", "article": [ { "article": "Baklava yufkasından börek, baklava yufkası ile yapılan börekler oldukça lezzetli ve çıtır çıtır olur. Normal yufkadan çok daha ince olduğu için daha çıtır olur. Sabah kahvaltılarında, akşam yemeklerinde, beş çaylarında ve günün her saatinde yenilen bir lezzettir. Baklavalık yufka ile birçok çeşit börek yapılabilir ve her biri birbirinden lezzetlidir. Baklava yufkası ile sigara böreği, tepsi böreği, kol böreği, dilim börek en çok yapılan börek çeşitlerindendir. İç harcında ise peynir, patates, ıspanak, kıyma kullanılarak farklı tatlar oluşturulur. Damak tadına göre istenilen harç ile yapılabilir. Baklava yufkası ile yapılan börek buzlukta da rahatlıkla saklanabilir. Yapılıp pişirilen börekler buzdolabı kaplarına yerleştirilerek derin dondurucu kısmına atılarak uzun süre saklanabilir ve ani gelen bir misafir için çıkarılıp fırında ya da mikrodalgada çözdürülerek servis edilebilir. Şimdi bu güzel böreğin yapımına bakalım.

Baklava yufkasından börek yapımı için gerekli malzemeler
Baklava yufkasından börek nasıl yapılır?

İlk olarak böreğin iç harcını hazırlamak gerekir. Böreğin iç harcını patatesli hazırlamak isterseniz bu tarifi uygulayabilirsiniz. İsterseniz aynı tarifine patates yerine kıyma ya da ıspanak ekleyebilirsiniz. İç harcı hazırlamak için ilk olarak patateslerin haşlanması gerekir. Patatesi ister düdüklü tencerede ister normal tencerede haşlayabilirsiniz. Fakat düdüklü tencerede daha kısa süre de haşlanacaktır. Bu nedenle düdüklü tencere kullanmanızı tavsiye ederim. Patatesler yıkanır ve düdüklü tencereye konulur. Üzerini geçecek kadar da su eklenir ve ocağa alınıp altı açılır. Düdüğü ötünce indirilir ve altı kısılarak on dakika pişirilir ve altı kapatılır. Düdüklü tencerenin havası alınarak patatesler içerisinden çıkarılır ve kabukları soyulur. Bir kenara alınır. Bir adet kuru soğan soyulur ve küçük küçük doğranarak bir tavaya alınır üzerine bir çay bardağı sıvı yağ eklenir. Ocağa alınır ve altı açılır soğanlar kızarıncaya kadar kavrulur. Ardından bir kaşık salça eklenir ve salçanın ardından tuz ve pul biberi eklenir. Onlar hafif kavrulurken soyulmuş patatesler patates ezici ile iyice ezilerek tavaya eklenir ve karıştırılarak salçalı sos her tarafına yedirilir. İç harç hazırlandığına göre börekleri yapmak için bşr çay bardağı zeytinyağı ile süt karıştırılır ve bir kenara alınır. Tezgâh üzerine baklava yufkası serilir. Zeytinyağlı süt karışımından yufka üzerine sürülür ikinci yufka üzerine serilir. Tekrar sos sürülür ve üçüncü kat yufka serilerek patatesli harçtan uç kısmına konulur ve rulo yapılarak sarılır. Üç dört parmak uzunluğunda dilimlenerek fırın tepsisine dizilir. Tüm yufkalar bu şekilde hazırlanır ve üzerine yine zeytinyağlı sostan sürülerek fırına verilir. Yüz seksen derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Ardından fırından çıkarılıp sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }